Hollóházi Porcelángyár története

A Hollóházi Porcelánmanufaktúra 1777-ben alakult meg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hollóházán.  A Károlyi grófok birtokán működő elavult üveghuta 1831-ben korszerűsítés helyett áttért az úgynevezett kőedénygyártásra: asztali készleteket, korsókat, tálakat, dísztányérokat, kulacsokat állítottak elő.
A század végéig Hollóháza látta el a magyar falu lakosságát használati tárgyakkal, a falusi élet kellékeivel. A fényes fehér mázzal bevont edényeket mélytüzű rózsák, mezei virágok, tarka csokrok díszítették, formavilágát a paraszt fazekasok munkái ihlették.

A gyár történetének legjelentősebb szakasza Istványi Ferenc idejére tehető. 1860-1902 között az üzem bérlőjeként és keramikusaként az ő nevéhez fűződött a művészi színvonal emelése és számos technikai újítás bevezetése. 

A gyár termékeit először Istványi idejében jelölték védjeggyel: e korai gyártmányokon a hely fenyveseire utaló fenyő rajza és a Hollóháza 1831″ felirat szerepel. A századforduló tájékán a pécsi Zsolnay-gyár nemzetközi hatása Hollóházán is érezhető volt: ekkor lett általános az étkészleteken az aranyozás.

Az első világháború utáni évtizedek gyakori tulajdonosváltása nem kedvezett sem a gyárnak, sem a termékek műszaki és művészi kivitelezésének. A korábbi színvonalat csak az új vezető, zakmáry Károly idején 1939-ben érték el. Irányítása alatt a gyár visszatért a századvégi sikereket hozó magyaros ornamentika alkalmazásához.

A második világháborúban súlyos károkat szenvedett gyárat 1948-ban államosították, majd helyreállították. Az új korszak azonban új profillal köszöntött be. Az első 5 éves tervidőszakban dísztárgyak helyett Hollóháza is porcelánszigetelőket gyártott. A 60-as években a FOV (Finomkerámiai Országos Vállalat) része lett. A gyár sorsa ennek következtében majdnem megpecsételődött, a rossz állapotban lévő épületek miatt a FOV felújítás helyett lebontást tervezett. A hír Hollóházán hatalmas felháborodást keltett, ennek következtében a FOV gyökeresen megváltoztatta a véleményét és a teljes rekonstrukció mellett döntött. 

A rekonstrukciót követően Hollóháza lett “a porcelándesign magyarországi gyakorlati megvalósítója”. A gyárnak a 70-es években sikerült olyan híres művészeket megnyernie dekorációk készítésére, mint Victor Vasarely vagy Szász Endre . Az utóbbi által tervezett készletek a hollóházi porcelánok új stílusát teremtette meg.

A hollóházi porcelán ma már a világ minden táján megtalálható, id. George Bush ebédlőjében éppúgy, mint a Vatikán gyűjteményében.

Magyarország legrégebbi porcelángyárának számít, 2017 óta pedig hungarikum.